lauantai 24. tammikuuta 2015

Mykyrokka


Mykyrokka/-keitto on perinteinen savolainen herkku. Juuret taitavat olla Ylä- Savossa Kiuruveden suunnalla. Äitini tekee mykyrokkaa ja hänen tekemänsä myvyt ovat parhaita. Myvyt ovat juuri sopivan pehmeitä, eivätkä kovia mihin olen joskus törmännyt. Aineksista ihra voi olla hankalasti saatavilla. Kannattaa selvittää etukäteen mistä sitä löytyy.Tässä siis savolaenen mykyrokkaohje Laela mummun mallilla, olokeepa hyvät! Annos on iso tätä ei kannata ihan pienellä kattilalla tehdä, keitto paranee uudelleen lämmityksen myötä. Varaa siis 10 litran kattila. Video rokan keitosta

2 kg sianlihaa (lapaa/etuselkää)
1 kg naudan maksaa
1 kg naudan munuaista
Vähempikin edellä mainittuja riittää. Puoletkin noista määristä on ok. 
perunoita reilu satsi, n. 2 kg
karkeaa suolaa
7-10 kokonaista maustepippuria

Mykytaikina
1 prk (5dl) verta
300- 500 g ihraa
5-7 sipulia
1 kg pussi ohrajauhoja (kaikki ei kulu)
2- 3 tl hienoa suolaa

Valmistus:

1. vaihe
Pilko liha, maksa ja munuaiset kattilaan kerroksittain ja laita karkeaa suolaa väliin. Vettä päälle niin paljon, että peittyvät. Lisää myös maustepippurit. Keitetään 2- 3 tuntia, kuori kauhalla pois pinnalle tulevaa vaahtoa. Huom! Tämän vaiheen voi tehdä myös niin, että keittää lihat ja sisäelimet eri kattilassa ja tekee keiton sitten lihaliemiveteen. Molempia tapoja käytetään meillä. Kuori ja pilko perunat valmiiksi odottamaan keittämistä.

2. vaihe, kun noin pari tuntia keittämistä on takana. Tehdään mykytaikina.
Laita veri puhtaaseen kippoon ja sekoita joukkoon hieno suola. Lisää ohrajouhot erissä veren sekaan. Laita muutama desi ensin ja odottele, että taikina turpoaa. Hienonna sipulit silpuksi. Sipulin määrä voi vaikuttaa isolta, mutta todellakin niitä tulee niin monta, antavat hyvin makua ja paistettaessa "tiivistyvät". Pilko ihra pieniksi paloiksi ja laita käristymään paistinpannuun. Anna käristyä niin kauan, että ihra on sulanut. Jos sulan ihran sekaan jää paloja, jotka eivät sula ota ne tässä vaiheessa pois. Lisää sulan ihran sekaan hienonnetut sipulit. Paista sipuli ihrassa ruskeaksi. Kaada ihra/sipuliseos veri/ohraseoksen sekaan. Sekoita massa tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen. Älä tee liian kovaa taikinaa, saa olla semmoista "venyvää". Leivo myvyt jauhotetuin käsin. Myvyt ovat halkaisijaltaan n. 7 cm. Laita valmiit myvyt odottamaan lautasille vierekkäin, älä laita niitä päällekkäin etteivät tartu toisiinsa.

3. vaihe
Ota lihat, maksa ja munuaiset pois kattilasta esim. toiseen kattilaan. Laita perunat kiehumaan tähän lihaliemiveteen. Anna kiehua vähän aikaa ja lisää kattilaan vettä. Laita myvyt perunoiden päällä kiehumaan ja lisää vettä niin, että myvyt peittyy. Anna kiehua niin kauan, että perunat on pehmeitä ja myvyt kypsiä. 

Keitto suattaa olla nyt valamista!

Voit laittaa lihat, maksat ja munuaiset takaisin keiton sekaan tai säilyttää ne erillään toisessa kattilassa. Äitini pitää ne aina erillään, niin jokainen saa valita ottaako munuaista, maksaa vai lihaa tai kentiens kaikkia niitä.

Naatitaan hartauvella ja välillä vajutettaan ja syyvään lissee!

Tämäkin keitto paranee uudelleen lämmitettäessä.







1 kommentti: