maanantai 12. kesäkuuta 2017

Kristallipullat

Monta kertaa olen himoiten katsellut kristallipullia, mutta kertaakaan en ole niitä maistanut enkä ostanut. Nyt päätin kokeilla ja soveltaa.. Perusohje on täsmälleen sama kuin pullataikinaohje, mutta tähän on lisätty vaniljakastikeaineet. Itse teen aina pullataikinan aloittamalla voin sulatuksesta ja sitten maito ym. aineet sekaan. Paljonhan neuvotaan lisäämään voi vasta vaimaamisvaiheessa. Minusta tämä toimii näin oikein hyvin.

150- 200 g voita
5 dl maitoa
1 dl sokeria
2 ps vaniljakastikejauhetta
8 g (yksi pussi/putkilo) kardemummaa
1 tl suolaa
n. 13 - 14 dl vehnäjauhoja
2 ps kuivahiivaa

Täyte:
50 g pehmeää/sulatettua voita
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
n. 75 g sulatettua voita
reilu desi sokeria
2 tl vaniljasokeria

Mittaa puolet jauhoista valmiiksi odottamaan astiaan ja lisää joukkoon kuivahiiva.

Laita kattila liedelle ja voi sinne sulamaan. Kun voi on melkein sulanut lisää maito, vaniljakastikeainekset, sokeri, kardemumma ja suola. Lämmitä seos kuivahiivalle sopivaksi reilun käden lämpöiseksi.

Kaada maitoseos kulhoon (itse käytän yleiskonetta) ja ala lisäämään hiljakseen jauhoseosta samalla vaivaten. Lisää myös loput jauhoista vähitellen niin, että taikinaan tulee hyvä sitko, irtoaa hyvin astian reunoista. Älä kuitenkaan tee liian kovaa taikinaa.

Anna kohota lämpimässä noin puoli tuntia.

Tee täyte valmiiksi, sekoita ainekset keskenään.

Laita kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli toinen osa jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele pullasutilla täyte puolikkaalle osalle ja taita toinen puoli päälle. Kauli hieman pinnalta tasaisemmaksi. Leikkaa levystä taikinapyörällä 2-3 cm levyisiä suikaleita.




Pyöritä suikaleita toisesta päästä toiseen suuntaan, että saat aikaan kierteet. Solmi solmuun haluamallasi tavalla. 




Laita pellille leivinpaperin päälle ja paista 225°c kauniin värisiksi n. 10 min.



Anna pullien hieman jäähtyä uunista ottamisen jälkeen. Sulata voi kupissa. Laita sokerit toiseen astiaan. Voitele pullat voilla ja sokeroi.


Valmista tuli, herkutellaan. 😀



maanantai 5. kesäkuuta 2017

Mehevä Raparperipiirakka

Paras raparperi-/marjapiirakka, heleposti. Itse teen aina tupla-annoksella, kun tykkään vähän paksummasta pohjasta. Tätä ohjetta voi mainiosti soveltaa myös esim. mustikoille.

50 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte
1/2 kg raparperinpaloja
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1 tlk (200g) ranskankermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri sekaisin, lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää leivinjauhe- vehnäjauhoseos. Levitä taikina voideltuun vuokaan ja päälle raparperinpalat.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja ranskankerma, sekoita. Kaada seos raparperinpalojen päälle.

Paista 175°C n. 45 min.

Parasta jäähtyneenä seuraavana päivänä, jos vain maltat odottaa. 😉

Siellä ne odottaa noukkijaa. Ei näy sammakkoa..