torstai 21. tammikuuta 2016

Karjalanpiirakat

Perinteisten karjalanpiirakoiden tekeminen on pitänyt opetella jo ihan sen vuoksi, että miehen suku on kotoisin Karjalasta. Taito on kyllä kehittynyt paljon ensimmäisistä kokeilusta. Piirakat ovat aina tekijänsä näköisiä ja niin pitääkin olla. Tässäpä ohje, josta tulee noin 30- 35 piirakkaa!

Aloita riisipuuron keittämisellä:

Riisipuuro
2 dl vettä
2 dl riisiä
4 tl suolaa
n. 1 litra täysmaitoa
50 g voita

Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna kiehua niin, että osa vedestä on imeytynyt riisiin. Lisää suola ja maito ja anna kiehua miedolla lämmöllä kaikessa rauhassa noin puolisen tuntia, sekoita välillä. Lisää lopuksi voi.

Kuoritaikina
2 dl vettä
2 tl suolaa
5,5 dl ruisjauhoja (hienoa)

Kaikki aineet sekoitetaan/vaivataan tasaiseksi massaksi. Leivo jauhotetulla pöydällä pötköksi ja leikkaa veitsellä pieniä palasia. Itse käytän pakastepussia johon kaikki "piirakkanytyset" laitan odottamaan vuoroaan. Jauhota paloja hieman ennen pussiin laittoa.

Piirakkapohjien tekeminen
Ota yksi palanen ja laita runsaasti jauhoja pöydälle.  Pyörittele palanen käsissäsi palloksi ja paina jauhotetulla pöydällä hieman litteäksi. Ota piirakkapulikka ja ala muotoilla soikioksi. Piirakkapulikkan käyttö vaatii harjoittelua. Paina alkuun kevyesti, vasemmalla ylös oikealta alas. Tee piirakkapohjista erittäin ohuita.


Piirakan täyttäminen ja rypytys
Levitä puuroa aivan piirakkapohjan "edestä taakse", sivuille jää puurottomat alueet, jotka taitetaan keskelle, kun rypytys alkaa.  Tämä on tärkeää, kun rypytät piirakoita. Jos pohja jää "vajaaksi", rypytys puurottomalla kohdalla muuttuu uunissa kivikovaksi (kokemus opettanut). 😀 Käännä piirakkapohjan sivut keskelle ja rypytä piirakkapohjan keskeltä reunaan ja taas keskeltä reunaan.


Paista piirakoita n. 250 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Paiston jälkeen voitele piirakat voisulalla.